ALKATRESZEKROBOGOHOZ.HU - Robogó alkatrészek elérhető áron

Kérdése van? Hívjon minket! +40754524112

BLOG

A helyzetjelző izzó - amit mindenképp tudni érdemes róla

                           A helyzetjelző izzó - amit mindenképp tudni érdemes róla

Apró alkatrész, de annál fontosabb a helyzetjelző izzó. Lássunk, és látszódjunk: ezt az elvet tartsuk mindig szem előtt, ha útnak indulunk! A biztonságos motorozás egyik alapfeltétele a körültekintő közlekedés. De nem lehetünk elég óvatosak és szabálykövetők, ha valamelyik tartozék, például egy égő nem működik megfelelően a járművünkön.

Éppen ezért elindulás előtt mindig végezzünk el egy “gyorsszervizt”! Nézzük meg, hogy minden szabályosan üzemel-e. A lámpáknál ellenőrizzük, hogy mindegyik úgy világít-e, ahogy a KRESZ előírja. Sajnos erre sokan nem figyelnek. Vannak, akiket nem lehet észrevenni rossz látási viszonyok között, mások olyan izzókat használnak, amelyek fénye elvakítja a többi közlekedőt. Ha csere szükséges, a webáruházunk izzók kategóriájában mintegy 60 égőtípus között válogathat.

Az izzók jellemzői

A robogók izzói kiemelten fontos alkatrészek. Este, szürkületkor balesetveszélyes, ha nem megfelelő a világítás, de nappal is használni kell. Egy vagy kétszálas, üvegfoglalatos, műszerfal és halogénlámpák is léteznek. Az, hogy Önnek melyik típusra van szüksége több tényezőtől is függ. Meghatározza a motor márkája, az izzó foglalata, teljesítménye, illetve az, hogy a járművön milyen szerepet tölt majd be. 

Egyszálas lehet például a féklámpa és a hátsó helyzetjelző izzó, üvegfoglalatos pedig az irányjelző vagy a helyzetjelző is. Amíg nem cserélte a régi égőt, semmiképp ne dobja ki az előzőt, hogy biztosan passzoljon!

 

A helyzetjelzők szerepe a közlekedésben

A vonatkozó jogszabályok szerint az oldalkocsi nélküli motorkerékpárokon hátsó helyzetjelzőnek mindenképp lennie kell. Ha pedig első lámpával hozták forgalomba, akkor annak a használata is kötelező. Alapvetően pozíciójelző szerepük van ezeknek a kis rizsszem alakú égőknek, vagyis a jármű könnyebb észrevételét segítik. Amikor sötétedik, és nincs közvilágítás, az úton álló motor kivilágítása helyzetjelzővel történik. Szemléltetésképp nézzünk meg egy konkrét terméket is!

Bár sok mindent lehet hallani a LED-es izzókról, az tény, hogy a fényerejük jóval nagyobb és az élettartamuk is hosszabb. Webáruházunk izzók kategóriájában szettben rendelhető LED-es helyzetjelzőt is talál. Ha Ön a jobb láthatóságra törekszik, mert sokszor közlekedik az esti vagy a hajnali órákban, válassza ezt a terméket! Csak tegye a kosarába, és hamarosan úton is lesz Önhöz a megrendelés. Amennyiben esetleg nem kapható az alkatrész, arról értesíteni fogjuk a lehető legrövidebb időn belül.

 

A helyzetjelző izzó cseréje

Ahogy arról írtunk már, a régi izzót mindaddig őrizze meg, amíg meg nem győződik arról, hogy az új tökéletesen funkcionál! Szakemberre is bízhatja a munkát, de ha kicsit is ért a motorokhoz, Ön is elvégezheti. Nézzük hogyan!

  • Az első helyzetjelző cseréje kicsit komplikáltabb, mert ez rendszerint a főlámpában van. 
  • A hátsóé egyszerűbb. Általában két csavar fogja a lámpabúrát - ezeket kell kivenni.
  • Ezt követően a régi izzót csak ki kell csavarozni a foglalatból, és behelyezni az újat.
  • Mindenképp tesztelje, hogy valóban rossz-e az alkatrész. Ehhez egy akkumulátorra és 12 V-ra lesz szükség. Az égő fémtestét helyezze a mínuszhoz, az alján lévő érintkezőt pedig a pozitív saruhoz.
  • Így látni fogja, hogy mi a probléma valódi oka. Az is előfordulhat, hogy nem az izzóval van a baj, hanem a hellyel, ahová kerül. 

Ha segítségre van szüksége, vagy nem találja a megfelelő alkatrészt, keresse kollégáinkat elérhetőségeinken!