ALKATRESZEKROBOGOHOZ.HU - Robogó alkatrészek elérhető áron

Kérdése van? Hívjon minket! +40754524112

BLOG

A robogó kipufogó karbantartása, cseréje

A robogó kipufogó karbantartása, cseréje

A robogók és más hasonló motorok felépítésében az egyik legfontosabb alkatrész a kipufogó. Felel a jármű teljesítményéért, hangjáért, az egész vezetési élményért. Ha valami probléma adódik vele, ma már egyszerűen megoldható a javítása, karbantartása. A robogó kipufogó tuningolása is bárkinek elérhető.

A robogó kipufogó: milyen alkatrészekre kell odafigyelni?

Természetesen nem egy olyan berendezésről beszélünk, amit akár napi szinten kell karbantartani, de a használat során mindenképpen oda kell figyelni a jelekre, hogy időben felismerjük, ha valamelyik alkatrész kezdi megadni magát. Ha pedig az alap teljesítményen akarunk növelni, akkor azt is megtehetjük például egy 4T Racing GY6 tuning változat segítségével. 

Kezdjük a sort magával a karbantartással. A kipufogórendszer esetében az egyik legfontosabb maga a dob. Ebből is több változat, méret és kialakítás érhető el. Vannak univerzális darabok, amelyeket többféle robogótípusra is fel lehet szerelni. Találhatunk külön 4T kínai robogóhoz is kipufogódobot. 

A leggyakrabban elhasználódó alkatrészek azonban a tömítések és tűzkarikák. Szerencsére ezeknek a pótlása is egyszerűen megoldható. Erősen ajánlott az is, hogy mindig legyen otthon belőle tartalék, ha az egyik megsérül, akkor gyorsan le tudjuk kapni, és felrakni az újat.

A kipufogóbilincsek is fontos szerepet töltenek be, hisz ezek segítségével lehet az egyes alkatrészeket összefogni és a helyén tartani. Menet közben, a folyamatos mozgás, rezgés miatt képesek kilazulni. Minden nagyobb utazás előtt és után ellenőrizzük az állapotukat. Sok esetben elegendő az, ha csak húzunk rajta párat, és máris újra feszesen fogja a kipufogót, de mindig alaposan nézzük át a felületet, hogy van-e rajta kopás, repedés vagy a törés jeleit mutatja már. Ha nem vagyunk megelégedve a minőséggel, akkor minél hamarabb cseréljük le, ne várjuk meg, amíg menet közben adja meg magát.

A kipufogókönyök is fontos szerepet tölt be a robogó kipufogó életében. Az elsődleges feladata az, hogy a kipufogógázokat összegyűjti több hengerből egyetlen csőbe. Általában rozsdamentes acélból vagy öntöttvasból készül, hogy a folyamatos használatnak ellenálljon.

 

A kipufogó tuningolása is egyszerűen megoldható

A kipufogók és tartozékok kínálatában találhatunk akár komplett kipufogórendszert is, amivel egyben lecserélhetjük az egész berendezést a robogón. Ezt általában akkor ajánlott megtenni, ha olyan súlyos meghibásodás merült fel, amit nem lehet megoldani egy-két alkatrész cseréjével. Ha pedig a teljesítményen akarunk optimalizálni vagy éppen növelni, akkor a robogó kipufogójának tuningolása is ideális megoldás lehet.

Természetesen itt az egyik legfontosabb szempont a kompatibilitás. Ha 150 köbcentis járművünk van, akkor csak olyan kipufogó jöhet szóba, amit ekkora teljesítményre terveztek. Miért éri meg tuningolni a robogót? Erőteljesebb és hangosabb lesz, ami az egész vezetési élményhez nagymértékben hozzájárul. Magabiztosabban indulhatunk el a lámpánál, hiszen amikor zöldre vált, a kívánt sebességet hamarabb érhetjük el.

 

A legtöbb alkatrész cseréjét mi magunk is megoldhatjuk

Ma már az interneten rengeteg útmutató, oktatóvideó érhető el, amelyek segítségével otthon, a garázsban is elvégezhetjük a robogó kipufogójának karbantartását. A webáruházunk kínálatában mindent megtalálhat, amire a művelet elvégzéséhez szükség lehet. A legkisebb alkatrészektől kezdve a legnagyobb rendszerek beszerzéséig minden megoldható.