ALKATRESZEKROBOGOHOZ.HU - Robogó alkatrészek elérhető áron

Kérdése van? Hívjon minket! +40754524112

BLOG

A szelepszár szimering cseréje egyszerűen megoldható

A szelepszár szimering cseréje egyszerűen megoldható

Egy átlagos motor felépítésében, szerkezetében is rengeteg fontos apró alkatrész található. Ilyen például a szelepszár szimering is, aminek a fő feladata az, hogy megakadályozza az olaj átjutását a szelep vezérléstől az égéstérbe. Ha valami probléma adódik vele, akkor minél hamarabb gondoskodni kell a cseréről is.

A szelepszár szimering hibajelei és következményei

Ha mindenképpen cserélni kell, akkor könnyedén megtalálhatjuk a megfelelő alkatrészt. Szelepszár szimering 110-125 ccm motorhoz is egyszerűen beszerezhető. 

De honnan fogjuk tudni, hogy valami nincs rendben? Az egyik például a hideg motorteszt elvégzése. Ezt úgy kell végrehajtani, hogyha a motort egy ideig nem használtuk, mondjuk egy éjszakán át, akkor a szelepszár szimering már garantáltan kihűlt. Ha beindítjuk a motort, akkor a szimering össze fog húzódni. Ha sérült a tömítés, akkor egy kis rést hagy, a maradék olaj pedig a szelepfedél tetején fog leülepedni.

Amikor beindul a motor és a kipufogóból kék színű füst jön ki, akkor a maradék olaj a sérült szimeringen keresztül jut az égéstérbe. A kékes füst, ami az égett olaj miatt alakul ki, egyértelműen jelzi, hogy eljött a csere ideje. A füst egyébként néhány perc után egyszerűen “kitisztul”, és elveszti kékes árnyalatát. Azonban a megnövekedett füstszint is arra utalhat, hogy valami gond van a szimeringekkel. Ha a szokásosnál tovább tart a füst, más színűnek tűnik, vagy jóval több érkezik a kipufogóból, akkor a hibás szelepalkatrész is állhat a háttérben.

Az olajfogyasztás megnövekedése is a tünetek között szerepelhet. A rossz tömítésre utal az, ha nagyobb mértékben szivárog, ég az olaj, mivel a tömítés már nem képes az adalék áramlásának szabályozására. Ezzel fokozottan vigyázni kell, mivel a károsanyag-kibocsátást is határozottan megnöveli, és a katalizátort is szennyezheti. Az nem elégett üzemanyag az egész rendszerben komoly károkat képes okozni.

Ha a szelepszár szimering hibáját nem kezeljük, az sérült szelepülésekhez, a katalizátor csökkent működéséhez és nagyobb olajfogyasztáshoz fog vezetni a megnövekedett károsanyag-kibocsátás mellett.

 

Gyorsan szerezzük be a tartalékot!

A tömítések, szimeringek felhozatalában egyszerűen megtalálhatjuk azt az alkatrészt, ami kompatibilis lesz a saját motorunkkal. Erősen ajánlott az is, hogy mindig legyen otthon tartalék, ha esetleg gyorsan kell intézkedni. A különböző alkatrészek vásárlása során két tényezőt kell fokozottan szem előtt tartani. Az első a már említett kompatibilitás. A szelepszár szimering pontos illeszkedése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően működjön, ezért vásárlás előtt mindenképpen nézzük meg, hogy milyen motorhoz, mérethez lehet felszerelni. A másik fontos tényező pedig a minőség.

Ezek az alkatrészek alapból nem jelentenek nagy költséget, de az egyes kialakítások, márkák között lehetnek nagy különbségek. Mindenképpen minőségi változatot válasszunk, ami sokkal jobban bírja a mindennapos terheléseket, igénybevételt és hosszabb élettartammal rendelkezik. Ezzel a motor teljesítménye is javítható, kevesebb meghibásodással fogunk találkozni.

 

A motor rendszeres karbantartása

Minden nagyobb szezon előtt és után érdemes átnézni a fontosabb alkatrészeket. Pláne most, hogy beköszöntött a tavasz, közeledik a nyár, és egyre többet fogjuk használni a kétkerekű járműveket. Ha pedig valamit cserélni kell, akkor semmiképpen se halogassuk azt. A webáruház kínálatában mindent megtalálhatunk, amire szükség lehet.