ALKATRESZEKROBOGOHOZ.HU - Robogó alkatrészek elérhető áron

Kérdése van? Hívjon minket! +40754524112

BLOG

A motortakaró ponyva kiválasztása és alkalmazása

A motortakaró ponyva kiválasztása és alkalmazása

Itt a jó idő, ami azt jelenti, hogy már mindenki elővette a garázs mélyéről a kétkerekű járgányokat, és javában szeli a kilométereket. Megkezdődött a szezon, ami jó pár hónapig tartani fog. Ebben az időszakban azonban a jármű védelméről sem szabad megfeledkezni, amire tökéletes választás a motortakaró ponyva.

Mire jó a motortakaró ponyva?

A különböző motortakarók segítségével hatékonyan lehet védeni a járművet a külső tényezőkkel szemben. Többféle kialakítással, mérettel és anyaggal találkozhatunk. Van, amit kifejezetten quadhoz, ATV-hez készítettek, sőt, olyat is választhatunk, amivel egyszerre akár kettő kisebb járművet is le tudunk takarni. Persze a legjobb az, ha minden motor saját ponyvával rendelkezik, mert úgy lehet maximális a védelem. Elérhető S, M, L és XL méret is, így minden motorhoz, quadhoz, kétkerekű járgányhoz megtalálhatjuk a megfelelőt.

A legjobb, ha vízálló változatot keresünk, mert az még szélsőséges időjárási körülmények között is ideális védelmet ad a járműnek. A megjelenésre, színre, mintázatra is odafigyelhetünk, de ez általában nem a legfontosabb szempontok közé tartozik, ha a megfelelő ponyva kiválasztásáról beszélünk. A leginkább a méretre kell figyelni, hogy minden egyes alkatrészt, berendezést maximálisan takarjon.

Miért van szükség ponyvára? A válasz nagyon egyszerű: ha leparkolunk valahova, kint hagyjuk éjszakára a motort, akkor az időjárás nem feltétlenül lesz kegyes hozzá. Késő tavasszal, nyáron, de még kora ősszel is pillanatok alatt tudnak kialakulni nagyobb viharok. Pláne a júniusi időszak a veszélyes, de a többi hónapban is oda kell figyelni. Egy kiadós jégeső nem fog sokáig tartani, de néhány perc is elég ahhoz, hogy komolyabb kárt okozzon a motor berendezéseiben, alkatrészeiben, vagy akár “csak” a festésben, fényezésben.

Ezeknek a javítása több tízezres, százezres, szélsőséges esetben milliós tétel is lehet. Ezzel szemben egy motortakaró ponyva pár ezres költség mindössze, viszont hatalmas plusz kiadástól képes megmenteni minket egy-egy nagyobb vihar alkalmával.

 

Nem csak a jégeső ellen nyújt védelmet

Egy L-es takaróponyva természetesen más tényezőkkel szemben is megállja a helyét. Már önmagában az is egy hatalmas előny, hogy egy kiadós eső után nem a vizes ülésre kell felpattanni. A ponyva alatt minden szárazon marad, pláne, ha a vízálló változatot vásároltuk meg. A szél is rengeteg szennyeződést, port, homokot hordoz magával nyáron. A ponyva megakadályozza, hogy megtapadjanak a motor külső felületén, vagy bejussanak a fontosabb alkatrészekbe, ahol még a teljesítményt is csökkenthetik szélsőséges esetben.

Nyáron még egy “jelenség” van, amire oda kell figyelni: a tűző napsugarak. UV-sugárzás, hatalmas forróság. Elég csak rövid időre kint hagyni a napon a járművet, és máris úgy felforrósodik, hogy senkinek nem lesz kedve ráülni. A napsugarak még a motor felületére, festésére is károsak lehetnek, nem minden alkatrésznek tesz jót, ha 50-60 fokra felmelegszik. Ahogy megállunk, csak előkapjuk a motortakaró ponyvát, leterítjük, és kész is vagyunk.

 

A helyes használat

Természetesen a ponyva alkalmazása nem egy bonyolult művelet, de pár lépésre mindenképpen oda kell figyelni. Amikor leterítjük a motort, nézzük meg, hogy minden egyes alkatrészt megfelelően takar, semmi nem lóg ki, minden irányból maximálisan véd. Érdemes rögzíteni, összekötni, hogy a nagyobb szél, vihar ne repítse le éjszaka a motorról. Webáruházunk kínálatában garantáltan megtalálható a megfelelő ponyva és minden más, fontos kiegészítő.