ALKATRESZEKROBOGOHOZ.HU - Robogó alkatrészek elérhető áron

Kérdése van? Hívjon minket! +40754524112

BLOG

A karburátortisztító folyadék használata: mire kell figyelni?

A karburátortisztító folyadék használata: mire kell figyelni?

A karburátor az egyik legfontosabb része minden motornak. Ezért is kell kiemelten odafigyelni az állapotára és rendszeresen karbantartani. Függetlenül attól, hogy látszanak az elhasználódás jelei vagy sem, egy karburátortisztító folyadék használata segít megelőzni a legtöbb problémát.

A karburátortisztító folyadék alkalmazása: hogyan kezdjünk neki?

A karburátor sajnos rengeteg probléma forrása lehet a motor élete során. Ezért is ajánlott a motortisztítók, ápolók rendszeres használata. Az eltérő fémek, apró furatok miatt az elektrokorrózió, valamint az üzemanyag által feloldott, kiváló és szállított szennyezőanyagok mind a berendezés állapotát rontják. A kopás, az eltömődött furatok szinte állandó veszélyt jelentenek, ezért is kell alaposan kitakarítani a karburátort. Természetesen a leggyakoribb kérdés az, hogy mégis mikor, milyen időközönként kell elvégezni a tisztítást?

Van pár általános ajánlás, amit érdemes betartani. Ha például sokáig, több hónapig állt a motor a garázsban, nem használtuk a járművet, akkor a szezont egy alapos tisztítással kell kezdeni. Ilyen például a téli időszak, amely után újra kimerészkedhetünk az utakra. Ha csak szivatóval jár a motor, szintén a karburátortisztító folyadék lesz a megoldás. Ha gázadásra fulladozik, megtorpan a motor, esetleg nincs alapjárat, nem indul be, vagy nem forog ki, minél hamarabb takarítani kell. A benzin túlfolyása is azt jelezheti, hogy ideje foglalkozni a karburátorral. 

Fontos, hogyha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, nem feltétlenül a karburátor áll a háttérben. Érdemes más területeket, alkatrészeket is ellenőrizni. Meg kell vizsgálni, hogy a légszűrő tiszta, a helyén van, a gumi szívócsonk ki van-e repedezve, vagy a benzincsap átengedi az üzemanyagot vagy sem. A szikra hiánya is komoly gondokat okozhat, és nem feltétlenül a karburátor tisztítása jelenti a megoldást. 

Ha a megvizsgált területek mind rendben vannak, akkor nincs más hátra, mint a karburátor szétszedése. Fontos, hogy néhány esetben nem lesz elegendő egy egyszerű tisztítás, sokszor szükség lesz kisebb-nagyobb felújításra is.

 

A karburátor helyes karbantartása

Az egyik leghatékonyabb karburátortisztító folyadék a BRECKNER terméke, aminek a használata is viszonylag nagyon egyszerű. Ebben a berendezésben rengeteg kopó és gumi alkatrész található, amelyeket olykor cserélni is kell. A tisztítás során a gáz- és szivatóbowdent is le kell kötni, valamint a benzincsövet és a légszűrőházat is el kell távolítani. Ezekhez van, hogy a benzintankot és az ülést is le kell szerelni, ez pedig már komolyabb munkát igényel.

Ha a kezünkben van a karburátor, nézzük át, hogy van-e rajta komolyabb lerakódás, szennyeződés. Alaposan meg kell tisztítani külsőleg is, majd az úszóházat szereljük le. Figyeljünk minden apró alkatrészre, ha kell, készítsünk fotókat, hogy tudjuk mit hova kell majd visszarakni. Amit csak lehet és kell, fújjunk le a karburátortisztítóval. A réz alkatrészeket háztartási ecetbe áztatva tisztíthatjuk meg teljesen. 

 

Az összeszerelés is nagy odafigyelést igényel

Ha mindezzel megvagyunk, jöhet az összeszerelés, amihez mindig a megfelelő méretű csavarhúzót kell használni. Mindenképpen nagy odafigyeléssel fogjunk neki, érdemes szemmel tartani még a legkisebb alkatrészeket is. Használjuk a megfelelő szerszámokat, de ha biztosra akarunk menni, szakembert is felkereshetünk. Webáruházunk kínálatából minden szükséges terméket be lehet szerezni.